tisdag 24 februari 2009

Föräldraverkstan

Igår kväll var jag och Daniel på familjeverkstan, en studiecirkel som vi precis börjat i.

Information om Familjeverkstan från Folkhälsoinstitutet:
Familjeverkstan består av åtta korta filmer som skildrar vardagliga situationer i familjelivet. Några teman i filmerna är rutiner, positiv kommunikation, gränser och jämställdhet. Varje film ska fungera som ett underlag för diskussion utan att ge färdiga svar. Svaren ska istället komma i gruppdiskussioner. Efterfrågan på föräldrastöd är stor hos föräldrar och enkla självlärande underlag har visat sig ge goda effekter. Familjeverkstan ges i studiecirkelform som med sin speciella pedagogik lämpar sig i sammanhanget. Varje träff bygger på en av filmerna och följs av diskussioner samt praktiska övningar. Syftet är att stärka föräldrarnas relation till barnen, förbättra kommunikationen mellan föräldrar och barn. Vi lär oss minska på onödiga konflikter, förebygga rädslor hos barnen och stärka barnens sjäjvförtroende. Mellan träffarna får föräldrarna hemuppgifter med praktiska övningar. Materialet riktar sig till alla föräldrar och inte bara de som upplever att de har problem. Att erbjuda föräldrar strukturerade föräldragrupper har visat sig kunna ge hälsovinster utan stora kostnader.

Jag och Daniel upplevde bägge två att det var riktigt bra! Att få utbyta erfarenheter med andra föräldrar som har samma problem (problem å problem, men funderingar iallafall) få nya infallsvinklar, tänka annorlunda etc var mycket nyttigt och bra. Ser fram emot kommande tillfällen!

Vår hemläxa till nästa tillfälle handlar om positiv uppmuntran. Vi ska välja en situation som är jobbig hemma och försöka att genom positiv uppmuntran vända det... Spännande!!!

1 kommentar:

positiv energi sa...

Det där låter mycket intressant! Vi fick info om detta för något år sedan på dagis, men då valde vi att inte medverka. Synd, men man är ju så "lat"...
Berätta gärna mer om familjeverkstan efter nästa möte =).

Vi vill väldigt gärna få till en träff snart! Eftersom att sjukdomar stoppade den förra, så kan vi väl boka in en ny eftermiddag? Antingen nu på torsdag eller måndag eller tisdag nästa vecka funkar för oss. Kan ni nån av de dagarna? Vi bjussar på lite vardagsmiddag =)
Skicka ett mail eller ring så kan vi bestämma.
Kram, kram